Tarinat
Juhannussaunan perinteet
Juhannuksen viettoon yhdistetään yleisimmin rentoutuminen, saunominen, mökkielämä sekä kiireettömät grillaushetket. Juhannuksena tykätään saunoa antaumuksella, etenkin jos on niin onnekas, että pääsee kylpemään rantasaunaan ja uimaan virkistävässä järvivedessä. Mutta mistä tämä suosio on saanut alkunsa ja minne historia juontaa juurensa?
Juhannussauna on Suomalainen juhannusperinne, joka juontaa juurensa talonpoikaisajalle. Vanhassa talonpoikaiskulttuurissa juhannussauna oli erityinen saunomisajankohta vuodessa. Tällöin pitkien työpäivien jälkeen juhannussaunominen saatettiin aloittaa jo hyvissä ajoin päivällä, jotta jäi varmasti riittävästi aikaa kylpeä rauhassa. Pitkän saunomisen funktio oli antaa ihmisille aikaa rentoutua rauhassa ja peseytyä kunnollisesti, jotta oltiin puhtaita vastaanottamaan Juhannuksen yötöntä yötä. Juhannussaunan ollessa juhlallinen tapahtuma, sauna ja pukeutumistilat saatettiin koristella juhannuskoivuin ja tuorein lehvin. Näiden lisäksi saunomisen tunnelman korostamiseksi kylpemistä varten rakennettiin saunavastoja, joilla saatiin kuona-aineet liikkeelle sekä hiki varmasti virtaamaan.
Toivottavasti kaikki Prosaunan ystävät pääsivät saunomaan Juhannuksena oikein antaumuksella ja pääsi aloittamaan uuden työviikon rentoutuneena ja hyvin levänneenä.